UPDATE Cineblend 7 juni 2016

In Filmarchief by frisovdijk@hotmail.com

Cineblend, de maandelijkse avond van SAVAN (Stichting Audiovisuele Antropologie Nederland) met film en debat, heeft op dinsdag 7 juni als thema:  (Trans)gender in de media
Er is het afgelopen jaar opvallend veel aandacht besteed in de media aan transgenders. De Volkskrant riep 2015 zelfs uit als ‘het jaar van de transgender’. Televisieprogramma’s als Hij is een Zij volgen jonge mensen in hun transitie van man naar vrouw of van vrouw naar man. Waar komt die aandacht opeens vandaan en welk beeld krijgen we eigenlijk te zien? Hoe worden transgenders in de media geportretteerd en herkennen zij zichzelf hierin? Komt de diversiteit van transgenders wel in beeld?
Deze Cineblend editie praten we, aan de hand van beeldfragmenten, met diverse gasten over de beeldvorming rondom transgenders in de media. We kijken naar fragmenten uit Trans*Tapes, een serie van zes filmportretten over transgenders in Nederland van het makercollectief De Transketeers, uit de semi-geanimeerde documentaire Jordy in Transitland van filmmaker Willem Timmers waarin we in de fantasiewereld van Jordy stappen die ernaar verlangt om volledig vrouw te zijn, en uit de documentaire BOI – Song of a Wanderer over Nitzan Krimsky die het leven in Tel Aviv wil ontvluchten. Filmmaakster Anne Marie Borsboom volgt Nitzan gedurende een periode van 12 jaar waarin de hoofdpersoon de hele wereld over reist, op zoek naar rust en focus, en haar gender en identiteit allesbehalve vaststaan.  

Programma:
18.00 – 19.30 mogelijkheid om te eten bij Eetcafé De Zwijger, reserveren: 020 – 788 44 33
19.30 – 22.00 programma, toegang gratis, aanmelden gewenst via Pakhuis de Zwijger
22.00 – …      borrel
 
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Kleine Zaal
Piet Heinkade 179 te Amsterdam
 
Aanmelden kan hier.