Hoogtepunten Workshop Aminata Cairo

In Spotlight, Zonder categorie by frisovdijk@hotmail.com

Op 3 november had Sietar Nederland het voorrecht om Aminata Cairo te verwelkomen met haar workshop Holding Space. Naar het gelijknamige boek dat van haar hand is verschenen in 2021 en voor velen een inspiratiebron is. Een mooie diverse groep van 36 deelnemers genoten van deze bijzondere workshop in de gastvrije Ulu Moskee in Utrecht. Het was het eerste live event sinds maanden en een waar genoegen om elkaar weer eens fysiek te ontmoeten in plaats van via beeldscherm.

De energie die Aminata met zich meebracht was voelbaar en merkbaar tijdens de workshop. Zij wist ieder van ons te raken met haar manier van werken. Via verschillende opdrachten liet zij ons kennismaken met haar gedachtengoed. In kleine groepen werkten we aan vragen als waar zit jij in de dominante positie en wanneer in de positie van ‘de ander’. We deelden ervaringen zodat we elkaars verhalen konden horen. Duidelijk werd dat juist de gemarginaliseerde verhalen het meest raakten. Het bleef niet alleen bij praten. Aminata werkte ook fysiek met de groep door te bewegen, te zingen en te dansen. Haar boodschap is te luisteren naar ons lijf omdat dat ons radar is. Ons lijf geeft aan dat er iets aan de hand is. Wat is dit gevoel, wat is het ongemak, wat heb je nodig en wie zijn je bondgenoten. Zij riep ons op dingen niet persoonlijk te nemen, maar te zien hoe de systemen werken en tussen mensen in staan. Zij sprak over luisteren en horen en over wat echt betrokken zijn inhoudt, waar het ongemakkelijk wordt en hoe je ruimte creëert om daarmee om te gaan.

Na de workshop konden deelnemers genieten van zoete en hartige heerlijkheden, een drankje en waren er mooie ontmoetingen en gesprekken. Ook konden mensen een rondleiding krijgen door de prachtige moskee. Kortom een geslaagde workshop waarbij deelnemers geïnspireerd zijn om het geleerde in praktijk te brengen.