You are unauthorized to view this page.

You are unauthorized to view this page.

You are unauthorized to view this page.

16 maart 2022

Ter ere van vrouwendag in maart, nam Maria Genova, een succesvolle Bulgaars-Nederlandse schrijfster en journaliste ons mee in haar ervaring van het leven in communistisch Bulgarije, haar aanvankelijke worstelingen om te integreren en werk te vinden in Nederland, en haar werk met vrouwen die door mensenhandel in de prostitutie terecht zijn gekomen en zich daar aan hebben weten te ontworstelen.

16 februari 2022

In februari presenteerde Carla de Waal een sessie over Trends in cross-culturalisme vandaag de dag. Wist je dat 29% van de studenten die in Nederland een BA volgen uit het buitenland komt? Dat 25% van de Nederlanders buitenlander is of minstens één ouder uit het buitenland heeft? Dat de beweging naar non-binaire (d.w.z. niet per se mannelijke of vrouwelijke) seksualiteit algemeen geaccepteerd is onder de jeugd? Dat zowel werkgevers als werknemers van thuiswerken in deeltijd een prioriteit maken? Dat werken op afstand het mogelijk maakt om van overal ter wereld te werken, maar dat het werkgevers ook mogelijk maakt om mensen van overal ter wereld aan te werven? Dat er veel vraag is naar banen op het gebied van diversiteit en inclusie, maar dat het algemene gevoel is dat bedrijven dit niet op een zinvolle manier in de praktijk brengen? En tot slot, al het bovenstaande vereist dat leiders kunnen werken met (relatief) nieuwe realiteiten, wat het noodzakelijk maakt dat zij beschikken over interculturele en D&I-competenties.

Hartelijk dank aan allen die dit evenement hebben bijgewoond en aan de leden van het activiteitenteam die het tot een succes hebben gemaakt! Het was goed om elkaar te zien, contact te maken, spelletjes te spelen zoals ‘Speed-dating Bingo’ en ‘Culturele objecten’, en ‘Wat hebben we gemeen?’, en natuurlijk om onderwerpen te bespreken in de thematische break out rooms.

Op 3 november had Sietar Nederland het voorrecht om Aminata Cairo te verwelkomen met haar workshop Holding Space. Naar het gelijknamige boek dat van haar hand is verschenen in 2021 en voor velen een inspiratiebron is. Een mooie diverse groep van 36 deelnemers genoten van deze bijzondere workshop in de gastvrije Ulu Moskee in Utrecht. Het was het eerste live event sinds maanden en een waar genoegen om elkaar weer eens fysiek te ontmoeten in plaats van via beeldscherm.

De energie die Aminata met zich meebracht was voelbaar en merkbaar tijdens de workshop. Zij wist ieder van ons te raken met haar manier van werken. Via verschillende opdrachten liet zij ons kennismaken met haar gedachtengoed. In kleine groepen werkten we aan vragen als waar zit jij in de dominante positie en wanneer in de positie van ‘de ander’. We deelden ervaringen zodat we elkaars verhalen konden horen. Duidelijk werd dat juist de gemarginaliseerde verhalen het meest raakten. Het bleef niet alleen bij praten. Aminata werkte ook fysiek met de groep door te bewegen, te zingen en te dansen. Haar boodschap is te luisteren naar ons lijf omdat dat ons radar is. Ons lijf geeft aan dat er iets aan de hand is. Wat is dit gevoel, wat is het ongemak, wat heb je nodig en wie zijn je bondgenoten. Zij riep ons op dingen niet persoonlijk te nemen, maar te zien hoe de systemen werken en tussen mensen in staan. Zij sprak over luisteren en horen en over wat echt betrokken zijn inhoudt, waar het ongemakkelijk wordt en hoe je ruimte creëert om daarmee om te gaan.

Na de workshop konden deelnemers genieten van zoete en hartige heerlijkheden, een drankje en waren er mooie ontmoetingen en gesprekken. Ook konden mensen een rondleiding krijgen door de prachtige moskee. Kortom een geslaagde workshop waarbij deelnemers geïnspireerd zijn om het geleerde in praktijk te brengen.

Seyda legde ons in deze sessie uit wat het ongemakkelijke gesprek over racisme is en hoe we ermee om kunnen gaan. Voor we het kunnen hebben over tools of gereedschappen waarmee we het gesprek aan willen gaan, moeten we ons eerst afvragen: wat zijn je eigen doelen in zo’n ‘ongemakkelijk gesprek’? Er ligt dus altijd een grote focus op zelfreflectie.

De deelnemers aan het webinar vormden een gemixte groep mensen waarin verschillende subgroepen te onderscheiden waren. Daaruit volgen de vragen: ‘wat maakt het gesprek ongemakkelijk?’ en ‘Voor wie is het ongemakkelijk?’ Ter beeldvorming van de verdeling in de groep gaf Seyda ons de opdracht om onze naam in Zoom te veranderen en aan te geven of je jezelf ziet als zwart of wit en als Nederlands- of Engelssprekend. Op die manier direct de verschillen zo toonbaar maken voelt wat vreemd, maar is wel nodig om het ongemakkelijke gesprek aantoonbaar te maken.

Daarna gaf Seyda ons een korte presentatie over de theorie rondom het ongemakkelijke gesprek. Daarin kwam het volgende aan bod:

Voel je je welkom in deze groep? Waarom wel of niet? Wat zegt dat over hoe je anderen zich welkom kunt laten voelen, wat is daarvoor nodig? Je wilt graag de juiste omgeving creëren, maar voor wie is die omgeving juist?

Het ongemak treedt op bij een ervaring in een omgeving waar iemand zich niet welkom voelt en niet anders kan of niet uit de omgeving weg kan op dat moment. Dat ongemak, daar is nog niet veel ruimte voor en wordt nog niet veel over gesproken. Voor wie is de omgeving positief genoeg om ongemak aan te kunnen gaan? Hoeveel input kun je zelf geven om de omgeving goed in te richten?

Na deze plenaire sessie maakten we in break-out rooms kennis met elkaar via enkele vragen:

Terug in de plenaire sessie deelde iedereen de ervaring uit de break-out rooms.

Als laatste lichtte Seyda nog de Conflict-Dilemma methode uit. Die kan gebruikt worden als zelfreflectie in het ongemakkelijke gesprek en kan je helpen om met de situatie om te gaan.

Je vraagt jezelf af: heb ik een conflict, probleem of dilemma? Als je erachter komt waar het ongemak ligt, kun je eraan werken. Je legt het gesprek open en beweegt weg van het ongemak.

Conflict – Ik wil ik mag niet

Probleem – ik wil ik kan niet

Dilemma – ik wil ik wil niet

We willen heel graag gelijkwaardige maatschappij, maar die bestaat niet. Onze positie in de maatschappij is bepalend voor onze positie in het ongemakkelijk gesprek.

Wederom een heel interessante sessie in de reeks webinars over racisme. Het riep op tot nog veel meer gesprek en discussie en dat was volgens Seyda precies de bedoeling.

Afgelopen maanden is de werkgroep Diversiteit en Inclusie met veel enthousiasme aan het werk geweest om zicht te krijgen op de diversiteit en inclusie binnen Sietar Nederland. Zowel het bestuur als de klankbordgroep Diversiteit en Inclusie zijn hierbij betrokken.

De eerste vragen die opkwamen waren: ‘hoe divers is het ledenbestand’ en ‘hoe denken de leden over inclusie binnen Sietar NL?‘ Om daar zicht op te krijgen is in het najaar een enquête uitgezet en zijn er twee online meetings georganiseerd. Van de in totaal 160 leden hebben 46 leden de enquête ingevuld en ruim 20 leden zijn in met elkaar in gesprek gegaan over inclusie tijdens de online meetings.

Er is veel waardevolle informatie opgehaald en in maart zullen daarvan de uitkomsten gepresenteerd worden in een online meeting. De werkgroep ziet veel enthousiasme binnen de vereniging over dit traject dat is ingezet en ook Sietar Europa volgt de ontwikkelingen met veel belangstelling. Blijf op de hoogte via onze nieuwslijn of onze sociale media!

//

Over the past few months, the Working Group on Diversity and Inclusion has been working with great enthusiasm to gain insight into diversity and inclusion within Sietar Netherlands. Both the board and the Feedback Group on Diversity and Inclusion are involved in this track.

The first questions that arose were: how diverse is the membership base and do the members consider Sietar NL to be an inclusive organization? In order to gain insight into this, a survey was distributed in the autumn and two online meetings were organized. Out of a total of 160 members, forty-six completed the survey, and over 20 members engaged in an online discussion about inclusion.

A lot of valuable information was collected, and the results will be presented in an online meeting in March. The Working Group sees a lot of enthusiasm within the association for this process that has been started and Sietar Europe is also following the developments with great interest. Stay tuned through our newsline or our social media!

 “Diversity is being invited to the party; inclusion is being asked to dance, and belonging is feeling safe and (self) – confident to ask the DJ to play your favorite song, knowing it will also please the other dancers.”  V. Merk

The new year had started with a webinar that was held on January 6th and led by the interculturalist Vincent Merk. The renowned topic on Diversity and Inclusion was enriched with the concepts of Belonging and Well-being. The correlation between the terms fosters a safe environment for people who are adapting to a new setting. 

The presented approach was designed in a creative manner where nine areas of interest correspond to a letter of the acronym D.I.V.E.R.S.I.T.Y, based on and beginning with Diversity. The presentation is adjusted to the current situation concerning Covid-19.

Vincent discusses the meaning and nature of diversity and provides examples of its visible and hidden aspects. Diversity is seen as a starting point where we need to make choices and take action in order to put the pieces together and create inclusion.

The approach continues with the definition of Intercultural or Culture. It focuses on the value of intercultural competence based on the actions we take to create inclusion.

Moving on to Vision at a personal level the presenter provides clarity on how vision creates inclusion. Two types of inclusion are distinguished – cognitive and self- inclusion

The aspect Environment is regarded as the natural and social surroundings we inhabit. Thoroughgoing reflection on the attitude and the points discussed, answers many relevant questions.

Reflection happens at an individual and a group level. The moments we spend on reflection could prevent culture shock and enhance personal and collective wellbeing. It is a process of building self-reflection, confidence, and sharing.

Going further with Study, it refers to the adaptation of new styles in teaching and learning in a new environment.  Aspects such as online learning, social distance, and loneliness are taken into consideration.

Inclusion is all „about feeling self-confident, physically free, emotionally recognized and appreciated, mentally accepted, and psychologically safe!” The potential risks in the current Covid-19 times are addressed accordingly.

Testing starts with awareness and it is related to the daily progress and assessment on adaptation to the new environment.

The approach ends with You as an essential part of the process. The presenter goes deeper into the sense of belonging and asks the question – to belong or to belonging? Belonging is a supplementary aspect to diversity and inclusion and all of them lead to the ultimate goal – Well-being.

If you would like to learn more, please visit https://www.linkedin.com/pulse/extending-paradigm-from-diversity-inclusion-belonging-vincent-mer