The Black Archives

Kaart niet beschikbaar
20/06/2019   19:30 - 22:00
The Black Archives

Donderdag 20 juni: Bezoek aan The Black Archives in Amsterdam

Met trots presenteren wij ons juni-evenement: een bezoek aan The Black Archives. Hierbij zijn jullie van harte uitgenodigd!

The Black Archives (TBA) is een uniek historisch archief waar je terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn.

In 2018 won TBA de Amsterdamprijs voor de Kunst. In het juryrapport stond het volgende:

  “The Black Archives zijn vanaf 2015 razendsnel uitgegroeid tot een onmisbare plek, waar mensen samenkomen om te praten over de gedeelde geschiedenis en hoe deze tot op de dag van vandaag haar sporen na laat. Is het een kunstinstelling, een historisch archief, een ontmoetingsplaats voor activisten of een debatcentrum? The Black Archives is het allemaal en juist die combinatie maakt het zo bijzonder.”

Hoog tijd om dit aan den lijve te ondervinden. We krijgen een rondleiding over de tentoonstelling: Onze Tori – Verhalen van Surinamers in Nederland & een rondleiding langs de topstukken van het archief. In deze stukken is o.a. terug te zien dat een aantal hedendaagse thema’s al een hele lange geschiedenis hebben. Bijvoorbeeld het etnisch profileren door de politie en de weerstand tegen de figuur Zwarte Piet.

Na afloop van de rondleidingen sluiten we plenair af met een interactieve discussie begeleid door Mitchell Esajas met thema’s als: wit privilege, intersectionaliteit (kruispuntdenken) en hoe witte interculturalisten goede bondgenoten kunnen zijn van gemarginaliseerde groepen. Wanneer moet je je uitspreken en wanneer moet je het podium aan anderen laten? Prikkelend en relevant!

Meer informatie over de Black Archives vind je hier.

Programma:
19.00 uur – Inloop
19.30 uur – Rondleiding tentoonstelling & archief
21.00 uur – Interactieve discussie
22.00 uur – Afsluiting

Kosten:
Voor Sietar-leden gratis. Niet Sietar-leden zijn van harte welkom, zij betalen €10,-. (incl. 2 consumpties)

Aanmelden:
Er zijn maximaal 40 plekken beschikbaar! Wacht niet te lang met aanmelden: klik hier. 

Locatie & Toegangelijkheid:
The Black Archives is gevestigd in het monumentale pand van Vereniging Ons Suriname op de: Zeeburgerdijk 19b
1093 SK, Amsterdam.

​NB: Op dit moment beschikt The Black Archives (nog) niet over een speciale ingang en lift voor mindervaliden. Er wordt naar middelen gezocht om dit aan te passen. Het archief bevindt zich op de zolderetage. Je moet dus een aantal trappen lopen om er te komen.

Er stoppen diverse trams en bussen in de buurt. Vanaf Amsterdam Muiderpoort is het ongeveer 10 minuten lopen. 

(Foto’s via website The Black Archives)