Polarisatie en discriminatie in non-profit instituties

Kaart wordt geladen...
14/03/2018   19:30 - 22:30
Seats2Meet, Utrecht Centraal Station
Op woensdagavond 14 maart 2018 verdiepen we ons in ‘polarisatie en discriminatie in non-profit instituties, met als voorbeeld de ouderenzorg. Hoe werkt de ‘verkleuring’ van onze samenleving door in de ouderenzorg? Witte Nederlandse ouderen die tot nu toe weinig contact hebben gehad met Nederlanders met een migratie achtergrond worden ineens door hen verzorgd, een voor deze ouderen ‘vreemde’. Aan de andere kant hebben ouderen met een migratie-achtergrond steeds meer behoefte aan een voor hen ‘vertrouwde’ omgeving. Reden waarom er ook initiatieven zijn van migrantengroepen om de zorg voor ‘hun ouderen’ zelf in te richten en te organiseren. Hoe kijken we hier tegenaan? Woonwijken willen we gemengd en divers maken want dit zou goed werken voor de integratie. Maar willen we dit dan ook in de ouderenzorg? Wat zijn best practices? 
 
Sprekers:

Marina Jonkers
Marina Jonkers werkt sinds 2016 als senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Zorginnovatie IVG/ Hogeschool Rotterdam. Zij houdt zich momenteel bezig met een onderwijsvernieuwingsproject rond dementiezorg: ‘Samenwerken aan betere dementiezorg door samen te leren’.
Dit project heeft tot doel om een vernieuwende manier van onderwijs rond dementiezorg te ontwikkelen, waardoor toekomstige professionals in de praktijk meer zorg op maat gaan leveren aan mensen met dementie en mantelzorgers. Marina richt zich binnen dit project specifiek op ondersteuningsmogelijkheden bij migrantenouderen met dementie.
In het verleden deed zij verschillende onderzoeken naar aansluitingsproblemen in de zorgverlening aan migranten. Zij is verpleegkundige en cultureel antropoloog, en is in 2003 gepromoveerd.
Tijdens de SIETAR bijeenkomst op 14 maart gaat zij vertellen over in- en uitsluiting in de ouderenzorg/ intramurale zorg, en welke aspecten en mechanismen hierin een rol spelen, zowel vanuit migrantenfamilies als vanuit de zorgverlening.

Gul Dolap – Yavuz 
Nadat bij haar vader alzheimer werd geconstateerd, zocht de Amersfoortse Gul Dolap-Yavuz (46) passende dagopvang. Tevergeefs. Daarom start ze haar eigen opvang voor ouderen met een migratieachtergrond. Als ervaringsdeskundige zal Gul tijdens de SIETAR bijeenkomst op 14 maart vertellen over haar zoektocht naar de juiste zorg voor haar dementerende vader, waar liep zij tegenaan, hoe zij dat heeft aangepakt, en welke inzichten zij daar heeft gekregen hoe wij de zorg voor onze ouderen beter kunnen inrichten.
Gul komt oorspronkelijk uit Turkije. Samen met haar ouders kwam zij in 1978 als 7-jarige kind naar Nederland.Aanmelden


Momenteel zijn er 7 aanmeldingen (er kunnen per aanmelding meerdere tickets besteld zijn).
Log in om te kunnen zien wie zich al heeft aangemeld.