Bezoek aan The Black Archives

In Archief by frisovdijk@hotmail.com

Met trots hebben wij ons juni-evenement georganiseerd: een bezoek aan The Black Archives. Het was een fantastische bijeenkomst.

The Black Archives (TBA) is een uniek historisch archief waar je terecht kan voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht zijn.

In 2018 won TBA de Amsterdamprijs voor de Kunst. In het juryrapport stond het volgende:

“The Black Archives zijn vanaf 2015 razendsnel uitgegroeid tot een onmisbare plek, waar mensen samenkomen om te praten over de gedeelde geschiedenis en hoe deze tot op de dag van vandaag haar sporen na laat. Is het een kunstinstelling, een historisch archief, een ontmoetingsplaats voor activisten of een debatcentrum? The Black Archives is het allemaal en juist die combinatie maakt het zo bijzonder.”

Er was een rondleiding over de tentoonstelling: Onze Tori – Verhalen van Surinamers in Nederland & een rondleiding langs de topstukken van het archief. In deze stukken is o.a. terug te zien dat een aantal hedendaagse thema’s al een hele lange geschiedenis hebben. Bijvoorbeeld het etnisch profileren door de politie en de weerstand tegen de figuur Zwarte Piet.